Aktiviti :

(1) Pada 30hb Jan – 2hb Feb 2012 : akan diadakan perkampungan untuk mencari marketing sempena majlis TG2KM….

(2) Pada 9hb -11hb Mac 2012 : akan berlakunya majlis yang dinanti-nantikan selama in… penat lelah semua  ahli-ahli bg setiap post merancang & akhirnya terlaksana jua….

(3) Pada 20hb – 21hb April 2012 : akan diadakan Majlis Makan Malam Amal Kolej Keris Mas (UKM)… untuk meraikan badan2 kebajikan & penghuni2 kolej yang setia bersama…..

sekian…..

Advertisements

Alhamdullilah …. semua dh berakhir juga diselesaikan…. moga2 mendapat penilaian yang terbaik dr pensyarah….  tapi x lupa jgk Penilaian Final Exam juga penting….

terima kasih kepada rakan-rakan yang menjadi ahli kumpulan bersama… tanpa luahan ilmu & pandangan anda semua maka x sempurnalah tugasan kita smuanya……..

‘ ya allah permudahkanlah kami semua dalam menjalani exam yang akan datang ini…. amin….

Salam…

Pada minggu ni kami semua di kehandaki membuat penilaian SPSS….

Daripada penilaian itu kami dikehendaki membuat  keputusan dalam bentuk graf pencapaian…

Dari situ juga lah. kami akan membuat kata simpulan apa yang sepatut nya diteruskan dan apa yang patut diperbaharuiu….

Wassalam…..

graph spss

Salam  semua….

Pada 18/10/2010 tepat pada pukul 3.45 minit petang….. Saya dan rakan-rakan iaitu Khairani dan Julaiha telah membuat satu pembentangan tayangan video sesi kaunseling….

Memang best… walaupun pada mulanya rakaman video kami yang pertama telah diserang oleh virus…. Oleh demikian ia tak membuatkan kami give up.. malahkan kami lebih bersemangat untuk meghasilkan rakaman yang baru dan lebih baik…

Dalam masa yang sama juga, terdapat salah seorang rakan kami tidak dapat melibatkan diri sepenuhnya kerana dia telah menghadiri satu lawatan sambil belajar… Ini tidak mematahkan semangat kami, tetapi kami cuba untuk mencari pembantu baru… Iaitu rakan sebilik saya yang bernama Fatimah.. Dia banyak membantu kami…

Oleh itu saksikanlah rakaman video kami, yang mengisahkan seorang pelajar yang bermasalah di sekolah yang terlibat dengan vandalisme dan kurang tumpuan dalam kelas….

Sekian Jangan lupa tengok tau….

 

 

HIDUP UMPAMA BUAH-BUAHAN

Posted: October 16, 2010 in Aktiviti

Jangan suka menunjuk atau pamer.Jadilah seperti jagung, Jangan seperti gajus.Jagung membungkus bijinya yang banyak,Sedangkan gajus mempamerkan bijinya yang cuma satu-satunya.

Setia terhadap pasangan…Jadilah seperti pohon pisang.Kalau berbuah hanya sekali, lalu mati.

Inner beauty…Jadilah seperti durian,Jangan seperti kedondong .Durian walaupun di luarnya penuh kulit yang tajam, tetapi di dalamnya lembut danmanis. Beda dengan kedondong, di luarnya mulus dan berkilat, tetapi didalamnyaada biji yang berduri.

Jaga kesucian dalam bergaul..Jadilah seperti sengkuang, walaupun hidup dalam tanah dan selut, tetapi umbinya tetap putih bersih.

Selalu bertindak adil…Jadilah seperti tandan petai, bukan tandan rambutan.Tandan petai membagi makanan sama rata ke biji2 petai-nya, semua seimbang,tidak seperti rambutan, ada yang kecil ada yang besar.

Semakin tua semakin bijaksana..Jadilah seperti cabai.. Semakin tua,semakin pedas.

Jangan berbohong..Jadilah seperti buah manggis.. Buah manggis bisa diteka isinya dari bagian bawah buahnya.

Salam…

Dalam tugasan ini kami di dalam kumpulan harus mencari maklumat bagi sesuatu tajuk iaitu ‘ Developing Knowledge’ di dalam pangkalan data web PTSL UKM..

Daripada itu, kami dapat mencari jurnal mengenai tajuk tersebut dan membuat ringkasan daripadanya..

Keseluruhannya, sistem pangkalan data di dalam WEB PTSL UKM sememang nya bagus untuk penggunaan semua student UKM..

Sama-sama kita memanfaatnya bersama… Ini adalah hasil kerja kami sekumpulan…

SEKIAN…

developing knowledge

salam…

Microsoft excel  memang best belajar…

kita dapat tahu macam  mana nk kira sesuatu jumlah, tanpa menggunakan sebarang alat pengiraan langsung..

Setelah kita mensetkan ape yang kita nak kira, secara automatiknya ia akan terus mengira untuk kita…

Berdasarkan, daripada jumlah kita boleh jadikan keputusan dalam bentuk graf… Oleh itu, ia lebih memudahkan kita untuk mempamerkan keadaan yang sebenar…

Secara keseluruhannya, microsoft excel banyak membantu bakal-bakal pendidikan dalam menguruskan sistem pengurusan akademik…

Sekian…

microsoft excel

Koleksi kemuncak Imam Muda

Posted: October 15, 2010 in KolekSi VideO

Rancangan memang best…. mudah-mudahan ia membawa manfaat bersama….

Ia akan memberi contoh buat para pemuda dan pemudi islam agar dapat menjadi pemimipin pada masa yang akan datang….

Saksikan lah…..

Koleksi Album Maher Zain

Posted: October 15, 2010 in KolekSi VideO

Salam…..

Lagu ini memang best untuk tatapan halwa telinga kita bersama….

Mudah-mudahan ia membawa manfaat bersama dan keinsafan bersama…..

Marilah kita menghayati nya…..

Kem Kursus Pengurusan Organisasi

Posted: October 12, 2010 in Aktiviti

salam…

Pada 8/10/2010 yang saya telah menghadiri sebuah kem pengurusan organisasi yang bertempat di Hutan Pendidikan Alam…. haaa… tahu tak Htan Pendidikan Alam ni kt mana…? mesti semua kawan -kawan semua tak tahu kan… ok… Sebenarnya ia terletak berhampiran dengan institut penyelidikan biologi UKM…. Kalau nak tahu lebih lanjut cuba lah jelajah sendiri..

Emm… kem banyak faedahnya… Antara nya…:

(1) memimpin kita semua kearah berdaya berkepimpinan tak kiralah samada kita di dalam apa-apa aspek pun… dalam aspek kerjaya, diri dan sebagainya…

(2) ia juga dapat menambahkan pengetahuan tentang bagaimana kita dapat menguruskan organisasi, tak kiralah samada dalam membuat projek ataupun sesuatu program…

(3) dengan itu juga para bendahari dan setiausaha sesuatu organisasi dapat menimba ilmu dalam membuat sesuatu kertas kerja dan apakah prosedur yang sepatutnya dilakukan sehingga lah sesuatu projek atau program itu mendapat kelulusan dari pihak atasan..

(4) yang paling penting kita dapat mengeratkan lagi hubungan antara sama lain yang sebelum ini tidak saling kenal mengenali..

Konlusinya…  sebenarnya program ni banyak manfaatnya… Oleh itu,